Klub 4000 - 2007

Fotografije: Borut Naglič

Tudi tokrat se nas je nabrala kar zajetna skupinica, poleg treh vodnikov še osem gostov. Cilj pa kar najvišji vrh zahodne Evrope - 4808 m visoki Mont Blanc.

Aklimatizacijsko turo smo naredili v švicarskih gorah, točneje na Mont Velanu visokem 3720 m.
Po uspešno opravljeni turi smo se preselili v Chamonix, kjer smo se razdelili v dve skupini. Meni je pripadla čast voditi gosta Petro in Aleša Glavnika na prečenju Mont Blanca.

Na vrhu te bele gore sem stal že večkrat, a vedno po klasiki preko Gouterja in nazaj. Moram reči, da je to čisto druga zgodba, za moj okus bolj priporočljiva. Masiv Mont Blanca smo doživeli v vsej njegovi velečini.

Tura se prične v Chamonixu, od koder smo krenili z gondolsko žičnico na 3842 m visoki Aiguille du Midi. Od tu sledi krajši pristop do koče Cosmigues na 3613 m.
Po kratkem spancu smo vstali pred tretjo uro in pričeli s prečenjem. Najprej se nasproti postavijo pobočja Mont Blanc du Tacula, s katerimi smo opravili še v trdi temi. Vrh (4187 m) se nekoliko obide, nato sledi še strmi led Mont Maudita. Tudi ta vrh (4342 m) smo obšli. Seveda obstaja možnost povzpeti se na oba, a zavedati se moramo, da je pot do vrha Mont Blanca še dolga.

Kljub napornosti vzpona, te prevzamejo prostranstva večnega snega in ledu. Prav posrkajo te vase.

Vrh smo dosegli ob močnem vetru in mrazu. Tu bi pohvalil Petro, ki je pokazala izreden pogum in vztrajnost.


Sledil je sestop na drugo stran Mont Blanca do koče Gouter - 3817 m, kjer smo se dobili z našimi kolegi, si navdušeno izmenjali čestitke in vtise.

Za nami je bila velika tura, vsekakor vredna ponovnega obiska!