Skalno plezanje

Plezanje v plezališčih

Plezališča oziroma plezalni vrtci so skalne stene z varno opremljenimi krajšimi smermi. Dostopi največkrat niso daljši od tridesetih minut, na razmeroma majhnem področju pa najdemo skupaj veliko smeri najrazličnejših težavnostnih stopenj, ki le redko presegajo dolžino tridesetih metrov. Športni plezalci prav v plezališčih pomikajo meje človeških plezalnih sposobnosti vse višje in višje, alpinistom pa plezališča služijo predvsem za trening pred vzponi v gorah in so kraj, kjer lahko varno preizkušajo svoje sposobnosti.
Kaj je pravzaprav plezanje? Na to vprašanje je najlaže najti odgovor ravno v plezališčih. So prvi stik z vertikalo na nadvse varen in udoben način. Tu organiziram tečaje športnega plezanja in priprave na plezalne vzpone v gorah.


Plezališče
Foto: Rado M.

Dolge športne smeri

Več raztežajev dolge športne smeri so tako kot smeri v plezališčih opremljene s svedrovci in so vmesna stopnička med plezališči in pravim alpinizmom v visokih gorskih stenah. V naši soseščini sta najbolj popularni področji Paklenica in Arco.

Plezanje v gorah - kopne stene

Avantura v pravem pomenu besede, brez avditorija v odmaknjenem svetu vertikale, kjer človek pozabi na čas in se zave samega sebe.
Popeljem vas v različne stene in smeri različnih težavnosti. Od starih klasik (Slovenska smer, Nemška smer, Skalaška smer, Aschenbrenerjeva, ...) do modernih smeri, ki se spogledujejo z osmo stopnjo težavnosti.
Poseben čar plezanja, najdemo v strmih stenah Dolomitov, kjer se smeri III težavnostne stopnje že nahajajo v popolni vertikali. Poleg tega Dolomite odlikujejo kratki dostopi do vznožja sten.
Morda nekaj namigov: v Tofani smeri od 300m - 800m (IV-VII), v stolpih Selle 150m - 350m (III-VII), v Treh Cinah 200m - 500m (III-VII),...
V Steni