Aktivne počitnice v Maroku

26.04. – 6.05.2020

Fotografije: Borut Naglič

Pozdravljeni, povabil bi vas v čarobno deželo Marocco, vsaj jaz jo tako doživljam, odkar sem jo prvič prekrižaril z motorjem pred tremi leti.


 

Od takrat vsako leto v njej preživim približno mesec in pol svoje »mrtve« vodniške sezone. Svoj pristan sem našel v Todghi, meki plezanja in izhodišča za zanimive trekinge v okoliških gorah Atlasa... Širše območje sem obdelal tudi z gorskim kolesom, a za nas to žal ne pride v poštev. 

Kaj vam ponujam na tej atraktivni raziskovalni poti? Prvo, vodila vas bova dva vodnika, en poklicni gorski vodnik z mednarodno licenco, drugi lokalni vodnik, moj prijatelj Abdul iz Todghe in lastnik manjšega hotelčka v Todghi.Prednosti, ki bi jih izpostavil: Jaz sem poklicni gorski vodnik od leta 2002 in do danes se s tem poklicem preživljam, kar je garancija, da vas bom varno in zanesljivo vodil na naših skupnih poteh in vzponih. Abdul je ravno tako dober plezalec, izvrsten lokalni poznavalec gora Visokega Atlasa in mestnih »blodnjakov«. Vsekakor je zelo uporaben človek, ne nazadnje – v primeru kakršnihkoli težav je neprecenljivo imeti ob sebi človeka njegovih vrlin. Ja, sedaj pa na pot:

1. dan, 26.04.2020

Let iz Benetk v Marakesh, kjer nas bo na letališču pričakal Abdul s transportom – kombijem ali minibusom, odvisno od števila udeležencev. Sledi nastanitev v hostlu in po možnosti sprehod po mestu, ki je obenem izredno zanimivo in »naporno«.

2. dan, 27.04.2020

Zapustili bomo Marakesh in se odpeljali v neposredno bližino Toubkala, 4167 m visoke najvišje gore Visokega Atlasa in Maroka, cca 3 ure. Nastanili se bomo v mestecu – vasici Imlil, ki bo hkrati izhodišče za naš vzpon na Toubkal. 

3. dan, 28.04.2020

Dopoldan bomo krenili na pot, ki nas bo vodila do planinskega doma na višini 3207 m. Sama pot se bolj kot ne zložno pne v osrčje gora s čudovitimi razgledi. Namestili se bomo v koči in stopili še malo višje v smislu aklimatizacije. 


 

4.dan, 29.04.2020

Zjutraj bomo pričeli z našim ciljnim vzponom na vrh Toubkala. Sam vzpon je v normalnih razmerah (brez snega) dokaj nezahteven, je pa kljub temu potrebna pazljivost na posameznih izpostavljenih delih. Po vzponu bo sledil povratek v dolinoin še ena nočitev v Imlilu. 


 

5.dan, 30.04.2020

Izpod Toubkala se bomo premaknili na drugo stran masiva Atlasa, se pravi na jug. Čaka nas približno 6 ur vožnje. 

Naša naslednja lokacija bo vas Tizgui v neposredni bližini veličastnega kanjona Todgha gorge. Nastanili se bomo v Abdulovem hotelčku – lahko vam povem samo to, da boste začutili in doživeli pristen stik z lokalnimi ljudmi – Berberi: izredno prijazni, nasmejani in odprti. Tudi hrana je izredno okusna in tipično lokalna - »Tajine«. Popoldan se bomo sprehodili med vrtovi ob reki, ki priteče iz kanjona, do samega kanjona. 


 

6. dan, 01.05.2020

Danes bosta na izbiro dve aktivnosti, plezanje v kanjonu in okolici, oziroma 5-6 ur trekinga v okoliške gore nad kanjonom. Plezanje bo primerno za vse, tako za začetnike, željne spoznati ta šport kot za izkušene plezalce... 

Treking vas bo popeljal med vasice – naselja nomadov z izrednimi razgledi po gorah Atlasa in na drugi strani glavne doline Anti Atlasa.


 


 

7.dan, 02.05.2020

Dan za puščavo, se pravi izlet med peščene sipine severne Sahare. Čaka nas približno 2-3 ure vožnje do Merzuge, ki jo Maročani dojemajo nekako tako kot mi Bled, se pravi nekaj kar moraš videti! Mi se bomo med sipine podali s kamelami in tam tudi prenočili z vso nomadsko folkloro. Bistvo tega pa je doživeti noč v puščavi pod milijoni zvezd in tišino ki »boli«.


 


 

8. dan, 03.05.2020

Zopet se bomo vrnili v Todgho. Popoldan bo prosto za obisk Tinghirja, če bo kdo želel obiskati tipično turško savno Hamam, pisanje kartic in podobna opravila.

9. dan, 04.05.2020

Danes bosta zopet na sporedu dve aktivnosti. Ena skupina se bo odpravila na treking v izredno slikovit in neobljuden kanjon Taraska, pot nomadov... Čakalo nas bo približno 5-6 ur hoje v obe smeri + kakšna urica za ogled kanjona.


 


 


 


 

Ostali se boste zopet lahko poizkusili v plezanju. 

10. dan, 05.05.2020

Danes je prosto dopoldne oziroma po dogovoru kakšna krajša aktivnost. Ob 15:00 nas čaka odhod v Marakesh, cca 6 ur vožnje. Nastanitev v hostlu.

11. dan, 06.05.2020

Povratek v SLO. Cena potovanja znaša 970€. Potovanje se izvede pod pogojem, da je prijavljenih najmanj 10 oseb. Prijave zbiram do 20. februarja 2020. V ceno so vključene letalske karte*, vsi transferji, vsa logistika, vodenja, nastanitve s polpenzionom (zajtrk, večerja). Ni vključena cena za prtljago na letalu. * Cena 970€ je zagarantirana ob plačilu avansa 250€ do 20. februarja 2020. Potem pa je odvisna od variranja letalskih kart.