LUKEŽEV LED (Loška stena)

Želja, preplezati ledeni slap, je bila velika. Le izkušenj in znanja za kaj takega ni bilo. In ko tuhtaš, kako bi željo uresničil, se ti rešitev ponudi sama od sebe: Z gorskim vodnikom bo gotovo šlo!!!

Z Matjažem sva določila cilj, se pogovorila in dogovorila z Borutom. Počakali smo na primerne razmere in v nedeljo 6.2.2005 se je želja pričela uresničevati.

Dostop do slapu je minil kot bi trenil, kajti pričakovanje, kako bo zadeva izgledala od blizu, je bilo veliko. Ko smo se pod slapom pripravljali na plezarijo, je razpoloženje nihalo med velikim navdušenjem in manjšim dvomom vase. Sem zadevi dorasel ali ne?


Lukežev led
Foto: Borut Naglič
V 1. reztežaju
Foto: Borut Naglič
Začetna krajša raztežaja nista bila težka. Ravno prava za ogrevanje.

Potem pa se je začelo zares; že prestop s poličke v slap mi je povzročil kar nekaj težav (in malce dvoma, češ ali bom sploh zmogel in kaj mi je tega treba bilo), toda ko sem se nekako skobacal v vertikalo in ugotovil, da orodja in dereze držijo, je bilo navdušenja in veselja vse več in več.

Raztežaj je sledil raztežaju, plezanje je bilo včasih bolj, včasih manj težko, veselje nad avanturo pa vseskozi veliko. Prav tako velika je bila tudi gneča v (na) slapu, ki me niti ne bi toliko motila, če ne bi izgledal tako nebogljen v primerjavi z drugimi plezalci. Kaj moremo, vsak začetnik je težak!

In težak, kaj težak, prav zaj…. je bil tudi izstop. Vsaj zame. Ni šlo in ni šlo preko zoprnega skoka, tudi jamranje "ne morem" ni pomagalo in šele, ko mi je Borut razložil kaj in kako naj storim, sem se relativno enostavno spravil čez. Kdo bi si mislil?!

Na turi
Foto: Borut Naglič
Lukežev led
Foto: Borut Naglič
Še malce po snegu in preko borovca ali dveh in prvi slap je bil preplezan. Sledil je krepak stisk rok, požirek toplega čaja, nato pa smo jo podurhali v dolino. Zadovoljstvo nad prekrasno turo, kaj turo, pravo avanturo, je bilo veliko in naslednji dan sem že brskal po vodnikih, kaj bi bilo primernega za naslednjič.

Borut, hvala! Bilo je super in ni bilo zadnjič!

Bojan

Lukežev led
Foto: Borut Naglič
Lukežev led
Foto: Borut Naglič